Hvilke forpligtelser har du som boligejer?

31 januar 2021 Silje Hansen

Der er mange forpligtelser som boligejer. Hvis du derfor skal købe bolig for første gang, kan du måske få stor nytte af at læse denne korte artikel. Her gør vi dig opmærksom på, hvad du har af økonomiske forpligtelser og andre vedligeholdelsespligter, når du er husejer med med hus og have. 

Hvilke faste omkostninger har du som husejer?

Når du har fundet din drømmebolig, skal du først og fremmest finde en løsning på finansieringen af huset. Her vil der komme renter og gebyrer i forbindelse med et boliglån. Der er også faste ejerudgifter som du skal betale år du ejer boligen. Det skal du gøre uanset om boliglånet er betalt ud eller ej. De faste ejerudgifter er blandt andet ejendomsskat til kommunen og ejendomsværdiskat til staten. 

De to faste beskatninger minder måske meget om hinanden, men de kommer som separate opkrævninger hvert år ud fra værdien af grunden og bygningerne der er placeret på grunden. Du vil hos mægleren kunne se, hvad boligen koster i ejerudgifter om måneden. 

Herudover vil der være faste udgifter til en husforsikring. Det er ikke en lovpligtig forsikring, men et krav fra bankerne og realkreditinstitutterne at vælge, hvis man vil låne penge. 

Til sidst vil der være et fast beløb som du skal betale ind til den aktuelle ejerforening. Ejerforeningen bestemmer individuelt, hvad der betales ind hver måned, og hvad pengene bliver brugt på. Her vælger de fleste at bruge pengene på at vedligeholde fællesområderne. Pengene kan også gå til snerydning af vejene, affaldsordning, juletræsafhentning, trappevask og meget andet. 

Vedligeholdelsespligter som husejer

Som boligejer er det din bolig, og derfor op til dig selv, hvor meget og hvor lidt du ønsker at vedligeholde din bolig. Det er dog oftest en god investering, da hvis man vedligeholder ens bolig bliver det nemmere for boligen at holde sin værdi. Bliv klogere på, hvordan du smartest vedligeholder din bolig

Flere Nyheder